Rijtips om veilig door regenweer te rijden

België is het land van frietjes, bier en chocolade, maar ook van de regen. En ook al zijn de seizoenen niet meer wat ze geweest zijn, toch blijft de kans op een fikse regenbui het grootst in het voor- en najaar. Ga je met regenweer de baan op? Dan bereik je met deze zes tips je bestemming op een veilige manier én zonder schade.

Gepubliceerd op
Gepubliceerd door
Hugo Thonnon
3 minuten

1. Hou voldoende afstand

Een nat wegdek vergroot je remafstand. Pas daarom je snelheid aan en houd meer afstand tot je voorliggers. Neem een referentiepunt zoals een verlichtingspaal of een verkeersbord en tel tot vijf — eenentwintig, tweeëntwintig, drieëntwintig, vierentwintig, vijfentwintig. Ben je het referentiepunt nog niet voorbij? Dan is de afstand voldoende groot.

2. Vergroot je zichtbaarheid

Hevige regen gaat gepaard met donkere wolken en veel water op de voorruit. Dat betekent dat de zichtbaarheid op de weg daalt. Steek daarom steeds je dimlichten aan als het regent.

Regent het zo fel dat de zichtbaarheid problematisch wordt? Zoek dan een veilige parkeerplaats en wacht tot de intensiteit van de regenbui afneemt.

3. Neem het stuur met beide handen vast

Regen verhoogt uw kans op een slippartij. Bovendien gaat een onweer vaak gepaard met stevige windstoten. Hou daarom bij guur weer altijd je stuur in beide handen vast, zonder daarbij krampachtig te rijden. Op deze manier heb je meer controle over je wagen, en kan je indien nodig sneller en makkelijker corrigeren.

4. Rem niet bruusk

Dreigt je wagen door het natte wegdek of aquaplaning van de baan te glijden? Probeer dan kalm te blijven. Rem niet plots, maar haal je voet van het gaspedaal en rem op de motor door terug te schakelen. Begint je auto te tollen? Stuur dan niet tot je banden weer grip hebben op het wegdek.

5. Hou je wagen in topconditie

Bij hevig regenweer zijn je banden en ruitenwissers je dikste vrienden. Zorg er daarom voor dat het profiel van je banden minstens vier millimeter bedraagt en controleer of de bandendruk in orde is. Kijk na of je ruitenwissers geen barstjes vertonen en nog voldoende sluiten om het regenwater zo efficiënt mogelijk te kunnen afvoeren.

6. Rij niet door plassen

Kan je de diepte van een plas niet goed inschatten? Rij er dan niet door. Plassen zijn soms dieper dan je verwacht en beschadigen zo je wagen. Naast de kracht van de impact met het water, is ook de combinatie van regenwater en een automotor of -elektronica niet top.

Gratis advies?

Of gebruik ons contactformulier.

Boodschappenlijst