De landschappen zijn afwisselend en adembenemend. Van indrukwekkende berglandschappen in het oosten en zuiden tot de glooiende heuvels in het noorden van Frankrijk.
Veiligheid
- Fietshelm — voor kinderen jonger dan 12 jaar is een fietshelm verplicht, ook wanneer ze achterop of in een fietsaanhanger vervoerd worden. Voor kinderen vanaf 12 jaar wordt het dragen van een fietshelm slechts geadviseerd.
- Mobiele telefoon — handenvrij bellen mag, maar je mag — net zoals in de auto — je telefoon niet bedienen of zelfs maar vasthouden wanneer je aan het fietsen bent.
- Hoofdtelefoon of oortjes — tijdens je fietstrip is het gebruik van oortjes of een hoofdtelefoon strikt verboden.
- Veiligheidsvestje — in het donker en bij slecht zicht zijn fietsers en hun eventuele passagiers verplicht om een reflecterend veiligheidsvestje te dragen, maar enkel buiten de bebouwde kom.
Lees verder onder de afbeelding …
Je fiets en fietsuitrusting
- Bel — verplicht!
- Verlichting — vooraan is een witte of gele lamp verplicht, terwijl je achterop een rood lampje moet monteren. Losse verlichting is niet toegestaan.
- Reflectoren — achteraan bevestig je een rode reflector, en je pedalen dienen over gele of oranje reflectoren te beschikken.
- Aanhanger — het is toegestaan om te rijden met een fiets waaraan een aanhanger is gekoppeld.
Plaats op de weg
Na zonsondergang is het verboden om naast elkaar te fietsen. Overdag is naast elkaar fietsen alleen toegestaan als hiermee het verkeer niet wordt belemmerd.
Wanneer er een verplicht fietspad — aangeduid met een rond blauw bord met een witte fiets — aanwezig is, moeten fietsers hiervan gebruikmaken. Is er geen verplicht fietspad aanwezig? Dan mogen fietsers op de rijbaan van ‘routes nationales’, ‘routes départementales’, ‘routes communales’, … fietsen, tenzij met een verkeersbord wordt aangegeven dat dit verboden is. Op auto(snel)wegen — de ‘autoroutes’, de ‘voies expresses’, … is fietsen verboden.
In Parijs vind je op sommige kruispunten met verkeerslichten een speciaal driehoekig verkeersbord waarop een fiets en pijl worden afgebeeld. Dit betekent dat fietsers bij rood licht rechtsaf mogen of hun weg rechtdoor mogen vervolgen, op voorwaarde dat men voorrang verleent aan alle andere weggebruikers.
Het is in Frankrijk verboden om een rij stilstaande auto’s bij bijvoorbeeld een stoplicht rechts in te halen. Let dus zeker op!
Kinderen
Met de kids onderweg? Let dan zeker op deze regels.
- Kinderen jonger dan 5 jaar mogen alleen in een kinderzitje worden vervoerd als ze met een veiligheidsgordel zijn vastgegespt.
- Kinderen ouder dan 14 jaar mag je niet op de fiets vervoeren.
- Kinderen tot 8 jaar mogen op de stoep fietsen, op voorwaarde dat ze de voetgangers niet hinderen.
Fietsen onder invloed
Liever niet, natuurlijk. Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 promille.
Bijzondere regels voor elektrische fietsen en speedpedelecs
Voor elektrische fietsen en speedpedelecs zijn er extra regels.
Voor een standaard elektrische fiets — een ‘vélo à assistance electrique’ — met trapondersteuning tot 25 km per uur en een vermogen van maximaal 250 watt gelden dezelfde regels als voor een gewone fiets.
Beschikt je fiets over een vermogen tussen 250 watt en 1 kilowatt, dan gelden de regels voor bromfietsen. Dat is ook het geval voor voor speedpedelecs — ook wel ‘vélos à assistance electrique rapide’ genoemd. De minimumleeftijd om op een speedpedelec te rijden is dan ook 14 jaar en de bestuurder moet in het bezit zijn van het bromfietsrijbewijs. De bestuurder is verplicht een goedgekeurde ECE-22.05-genormeerde bromfietshelm te dragen. Speciale speedpedelec-helmen — norm NTA 8776:2016 — zijn niet toegestaan.
Daarnaast ben je verplicht handschoenen met een CE-markering te dragen én ‘s nachts en in geval van pech of ongeval een reflecterend veiligheidsvestje aan te trekken. Neem het dus zeker steeds mee.
Speedpedelecs mogen niet op het fietspad rijden, tenzij aangegeven door een verkeersbord. In de praktijk is dat meestal een bord waarop een bromfiets wordt afgebeeld.