Tips om àlles uit je fietsvakantie te halen

Wij ademen fietssport — met deze adviezen reis jij alvast veilig naar je fietsvakantiebestemming

Van de hoogste berg tot aan de zee. Voor een rustige uitstap naar dat idyllische dorpje verderop. Of gewoon op fietsvakantie in eigen land. Met een fietsdrager neem je je fiets overal mee naartoe. Het maakt niet uit op de trekhaak, het dak of de kofferbak, wij bieden voor elke positie de perfecte fietsendrager.

7-polige of 13-polige stekkers — wat is het verschil?

Als je erop uit trekt met de wagen, komt een trekhaak vaak van pas. Zo kan je eenvoudig een fietsdrager op de haak bevestigen. Maar ook je aanhangwagen, paardentrailer en caravan dienen hierop gemonteerd te worden.

Heb jij een trekhaak nodig voor één van de genoemde toepassingen en wil je er graag één aanschaffen? Weet je dan ook het verschil tussen een 7-polige en een 13-polige stekker? Geen paniek, wij zetten het belangrijkste voor jou even op een rijtje.

Daktenten en de toelaatbare dakbelasting

Het meest besproken onderwerp onder daktentnieuwkomers? Dat is zonder enige twijfel de dakbelasting. Dit onderwerp brengt erg veel onzekerheid met zich mee, en terecht …

De ene fietsverzekering is de andere niet

Dure dingen verzeker je — dat staat vast. Je wagen, je huis, je inboedel, … Alles zit onder de veilige paraplu van je verzekeringsmakelaar. Maar hoe zit het met je fiets? Heel wat verzekeraars breiden uitgebreide polissen aan, maar de voorwaarden verschillen sterk. Welk contract het best bij jou past, lees je in dit artikel.

Fietsdrager op de trekhaak — waarop moet je letten?

Gebruik je trekhaakgemonteerde fietsdrager voor het vervoer van je fietsen? Dan fungeert het frame van de fiets als bevestigingspunt. Uiteraard moeten ook de wielen van je fiets worden vastgemaakt aan het bevestigingssysteem.

Fietsdrager op het dak — waarop moet je letten?

Beschikt je auto niet over een trekhaak of gebruik je die al voor iets anders? Dan heb je waarschijnlijk een fietsendrager voor op het dak nodig. Ideaal in situaties waarin je bijvoorbeeld ook nog een caravan of aanhanger vervoert.

Let op de kogeldruk van je trekhaak!

Ga je voor een op de trekhaak gemonteerde fietsdrager, dan hou je je sowieso aan de maximale laadcapaciteit van de fietsdrager. Maar ook de maximale kogeldruk en het trekvermogen van je trekhaak spelen een cruciale rol. Zo mag het totaalgewicht van zowel de fietsendrager en de erop gemonteerde fietsen de toegestane kogeldruk niet overschrijden. Twijfel je? Raadpleeg dan het instructieboekje van je wagen.

Niet elke fietsdrager is geschikt voor je e-bikes

Ga je met elektrische fietsen op pad, dan liggen de zaken net iets anders met betrekking tot fietsdragers. Het gewicht van een elektrische fiets ligt namelijk wel wat hoger dan dat van een gewone fiets. Zo moet je voor de accu’s en elektronica rekenen op een meergewicht van om en bij de 6 kilogram.

Op fietsvakantie naar Duitsland? Enkele regels en tips

Te fiets leert je het prachtige Duitsland pas écht kennen. Voor je fietsvakantie is Duitsland dan ook een waar paradijs. Met meer dan 200 langeafstandsfietsroutes met een totale lengte van meer dan 75.000 kilometer vind je in Duitsland ongetwijfeld een vakantie naar je wens. Dichte wouden, bergen en heuvels of trektochten langs de Duitse rivieren — kriebelt het al?

Op fietsvakantie naar Frankrijk? Enkele regels en tips

Frankrijk is een populair fietsvakantieland. Of je nu voor een fietsvakantie in de Loire- of Champagnestreek kiest, langs het Canal du Midi of door lavendelvelden van de Provence trekt of de meest heroïsche bergen uit de Tour de France wil bedwingen — Frankrijk heeft voor elke fietser wat in petto.

Op fietsvakantie naar Italië? Enkele regels en tips

De ene fietsvakantie in Italië is de andere niet. Zo is Noord-Italië eerder heuvel- en bergachtig. Prachtig, maar flink doortrappen, natuurlijk! De top van de laars laat zich kenmerken door veel uitgestippelde routes, vaak over verkeersvrije fietspaden. Deze leiden je langs mooie vergezichten, tal van proseccowijngaarden, de villa’s van Palladio of langs de diepblauwe meren.

Op fietsvakantie naar Luxemburg? Enkele regels en tips

Luxemburg kent tal van goed aangegeven fietspaden. De meerderheid daarvan wordt veilig van het autoverkeer gescheiden. Bovendien geniet het netwerk van een regelmatig onderhoud. Kortom, alle voorwaarden zijn er om ervoor te zorgen dat uw Luxemburgse fietsescapade puur plezier wordt!

Op fietsvakantie naar Nederland? Enkele regels en tips

Voor een avontuurlijke, actieve vakantie moet je niet altijd naar verre oorden afreizen. Ook dichtbij kan je prachtige ontdekkingstochten maken. Zo is Nederland een ideaal land voor een fietsvakantie. Het vlakke landschap, een mild klimaat en een enorm goede infrastructuur maken Nederland tot de ultieme fietsbestemming.

Op fietsvakantie naar Oostenrijk? Enkele regels en tips

Oostenrijk is al jaren een begrip bij liefhebbers van fietsvakanties. Het land is immers zoveel meer dan enkel uitdagende berglandschappen! Talrijke routes langs de Bodensee en de meren van Karinthië maken het land ook voor fietsfamilies en recreatieve fietsers erg aantrekkelijk.

Op fietsvakantie naar Portugal? Enkele regels en tips

Portugal is een prachtige bestemming voor een actieve fietsvakantie! Tal van autoluwe wegen en zogenaamde ‘ecopistas’ trekken samen met het zachtere klimaat het hele jaar door dan ook veel fietstoeristen aan. Het land weet als geen ander mooie stranden, ongerepte natuur en een grote rijkdom aan cultuur in tal van historische steden te combineren. Prachtige gebouwen, sfeervolle terrasjes en mooie wijnvelden — waar wacht je nog op?

Op fietsvakantie naar Spanje? Enkele regels en tips

Wil je met je racefiets op het eiland Mallorca trainen? Of doorkruis je liever de Pyreneeën met je mountainbike? Misschien zegt een trektocht door Andalusië je wat? Of wat dacht je van een ontspannende toeristische tocht doorheen Barcelona of Sevilla? In elk geval — Spanje heeft werkelijk alles in huis voor een geslaagde fietsvakantie.

Trekhaak gemonteerd? Naar de keuring!

Steeds meer automobilisten laten een trekhaak op hun wagen monteren. Zo kan je immers makkelijk een fietsdrager achteraan op je auto bevestigen. Ook kan je met een trekhaakkoffer je bagagemogelijkheden aanzienlijk uitbreiden. Maar wat niet iedereen weet, is dat je na de montage van een trekhaak steeds een trekhaakkeuring moet laten uitvoeren.

Welke voetenset heb je nodig?

Het is erg belangrijk om de juiste voetenset voor je auto te kiezen. De keuze is afhankelijk van het dak van je wagen. Geen zorgen — alles kan. Of je nu voorgemonteerde bevestigingspunten, dakrails, ingebouwde dakrails of een standaarddak hebt, wij hebben er de passende voeten voor. Met welke wagen je ook rijdt, we hebben er de perfecte kit voor.

We vonden geen tips die aan je zoekcriteria voldoen.

Gratis advies?

Of gebruik ons contactformulier.

Boodschappenlijst