Zo overleef je die lange autorit

Of je nu voor een strandvakantie in Zuid-Frankrijk of voor echte wintersport in Oostenrijk kiest, de autominuten lopen al snel op. Naast de vele kilometers die je moet afmalen, bestaat er ook altijd een risico op file. Vervelend, natuurlijk. Maar met deze tips demp je het leed en laat je je vakantie niet verpesten!

Gepubliceerd op
Gepubliceerd door
Hugo Thonnon
3 minuten

Rij ‘s nachts en wissel af

Maak goede afspraken met je partner en of rijgezel en wissel tijdig af. Wanneer de ene rijdt, kan de andere slapen. ’s Nachts is het vaak een stuk rustiger op de weg, waardoor de kans op file sterk slinkt.

Met een slaapmasker verhinder je het vervelende geflits van de lantaarnpalen in je gezicht, en een reiskussen laat je toe je hoofd toch nog net iets comfortabeler neer te vleien.

Plan eventueel een overnachting

Duurt de rit echt lang, doe je er soms goed aan een overnachting te plannen. Zo spreid je de rit over twee dagen, wat je zeker rustiger zal doen rijden. Sta je een keer in de file? No problem, dat halfuurtje rijd je er morgen wel terug af.

Combineer het nuttige aan het aangename — zoek je een tussenstop op een leuke plek uit, dan kan je de rit pas écht zien als een verlengstuk van je vakantie. Trek je naar Frankrijk? Raadpleeg dan snel onze tips voor een aantal indrukwekkende tussenstops.

Lees verder onder de afbeelding …

Zo overleef je die lange autorit

Music, maestro!

Stel van tevoren met al je reisgenoten in de auto een playlist samen. Doe je dat bijvoorbeeld met Spotify, YouTube Music of Apple Music, dan kan elke reisgezel zijn of haar favoriete nummers toevoegen. Je zal ervan versteld staan welke verlichting dat brengt!

Tip — vermijd dure roamingkosten en download de lijst op voorhand op één van de mobiele toestellen, zodat je ook offline steeds bij je muziek kan.

Lekkers voor onderweg

Een zakje schepsnoep, wat koekjes of je favoriete chips — onderweg wat lekkers eten doodt ook tijd. Denk zeker ook aan wat dorstlessers!

Lange autorit met kinderen

Reis je met kinderen? Dan zijn deze tips echte levensredders.

  • Pak de auto van tevoren in, terwijl je partner of ouders voor de kinderen zorgen.
  • Stem je vertrektijd af op het slaapritme van je kinderen.
  • Stop onderweg even wanneer je kinderen wakker zijn.
  • Neem voldoende speelgoed mee. Ook films doen het goed.
  • Neem gezonde snacks mee. Wanneer kinderen wat te eten hebben zijn ze stil.

Natuurlijk is het ook een stukje acceptatie. Stel je erop in. De rit duurt lang, maar dat hoort erbij. Bovendien is die het ook dubbel en dik waard — je gaat immers op vakantie! Ontspan en geniet!

Gratis advies?

Of gebruik ons contactformulier.

Boodschappenlijst